loading

Лазарєва субота у 2022 році: молитва, ікона, історія свята

  • Home
  • Blog
  • Лазарєва субота у 2022 році: молитва, ікона, історія свята
lazareva subbota 1
18.06.2022

Лазарєва субота у 2022 році – 16 квітня

Дата свята Лазарєва субота змінюється рік у рік і залежить від дати Великодня. Вербну суботу православні віруючі зустрічають у суботу шостого тижня Великого посту, за день до Вербної неділі та за 8 днів до Світлого Воскресіння Христового.

Великдень у 2022 році відзначається 24 квітня, а отже, Лазарєва субота буде 16 квітня.

Читайте також: Лазарева субота 2022: якого числа, що можна їсти, що не можна робити

Історія свята Лазарєва субота

В основу лазаревої суботи стало останнє чудо Ісуса Христа, яке він здійснив напередодні свого прибуття до Єрусалиму. І незважаючи на те, що згідно з євангелією воскресіння Лазаря відбулося за кілька місяців до входу Господнього до Єрусалиму, християнська церква встановила саме таку дату святкування.

Святе писання каже, що Ісус Христос дружив із праведником Лазареміз Віфанії і часто бував у його домі. Багато днів і годин вони присвячували міркуванням і міркуванням про майбутнє людства, долю світу, несправедливості, що панує в житті. Будучи в черговій мандрівці людська чутка донесла до рятівника звістку про тяжку хворобу Лазаря. Почувши про це Ісус Христос не засмутився, а сказав людям, що зібралися навколо нього: “Це хвороба не до смерті, а до слави Божої, нехай прославиться через неї Син Божий”.

Ісус негайно попрямував до Віфанії, проте за чотири дні до прибуття Спасителя Лазар помер. Христос вирушив до похоронної печери, куди поклали тіло праведника, і звелів прибрати величезний камінь від входу. Коли це було зроблено, Ісус сказав, звертаючись до померлого: Лазар! Устань та йди!”. Після цих слів з печери вийшов воскреслий праведник.

Читайте також:
М'ясопустна батьківська субота у 2022 році: якого числа, традиції, звичаї, прикмети

Звістка про це диво швидко рознеслася по окрузі. Після цього чудового воскресіння Лазар став єпископом, проповідував християнство та прожив ще тридцять років. Сьогодні у храмі, де проповідував Лазар, у самого вівтаря є ікона. На ній зображений Святий Лазар, а з боків від нього дві його сестри Марфа та Марія. Трохи далі розташована гробниця Лазаря, поряд з якою б’є святе джерело.

Також дивіться: Вербна неділя у 2022 році: якого числа та як його провести

Молитва у Лазарєву суботу

lazareva subbota 1

Відвідувати чи не відвідувати храм у суботу Лазаря кожен віруючий вирішує для себе сам. Але більшість православних християн із самого ранку Вербної суботи все-таки прямують до найближчої церкви, щоб помолитися перед іконами, поставити свічку своєму святому і освятити гілочки верби.

На ранковій службі в Лазарєву суботу звучать деякі недільні піснеспіви, що прославляють Воскресіння Христове: це тропарі «Ангельський собор здивуйся», пісня «Воскресіння Христове бачивши» та інші. А на літургії цієї суботи замість «Святий Боже» співають «У Христа хрестилося, у Христа зодягнулося» — бо в давнину цей день разом з Великою Суботою був переважно хрестильним днем. І якщо у Велику Суботу у Візантії хрестили дорослих, то у суботу Лазарєва — маленьких дітей. Тому багато візантійців цього дня також відзначали день свого хрещення.

Читайте також:
Покров Пресвятої Богородиці у 2022 році

У молитва до Лазарєвої суботи віруючі просять Господа допомогти їм у складних життєвих ситуаціях, зберегти здоров’я та вберегти від передчасної смерті. Молитва цього дня здатна справді творити чудеса, як колись давно Ісус зробив неймовірне – воскресив праведника Лазаря.

«Який великий скарб і багатство некрадом до нас прийде з Кіпру, Лазаре, Промислом усіх Бога, наказом царя благочестивого, подаючи тим, хто шанує тебе зцілення даром, рятуючи від бід і від всякої шкоди, вірою кличущих: спаси всіх молитвами своїми, Лазаре. Загальне воскресіння перед Твоїм пристрастю запевняючи, з мертвих спорудив Ти Лазаря, Христе Боже. Тим же і ми, як юнаки перемоги знамення носить, Тобі переможцю смерті кричем: осанна у вишних, благословен Грядий в Ім’я Господнє.»

Ікона Воскресіння Лазаря

lazareva subbota 2

На честь чуда скоєного у Віфанії Ісусом Христом православна церква вшановує ікону «Воскресіння Лазаря». На образі, який з’явився ще на початку християнства, зображено подію, що описується в Євангелії. Ісусу була знайома сім’я Лазаря. Марфа, його сестра, помазала Ісусові ноги миром і витерла своїм волоссям. Цей жест символічно вказує на спокутну смерть Христа.

З лівого боку ікони зображено апостоли, як і сам Ісус, що благословляє вхід до печери. У правій частині ікони зображено Лазаря, якого пов’язують похоронні пута. На зображенні ікони він залишає похоронну печеру і йде до своїх сестрам Марті і Марії, що стоять на колінах.

Перед іконою Воскресіння Лазаря віруючі звертаються з молитвами, щоб утвердитись у своїй вірі. Просять перед нею прощення за свої гріховні діяння, моляться за зцілення недуг. Ікона Лазаря захищає всіх віруючих від будь-якого зла та допомагає подолати життєві труднощі.

Святкування ікони Воскресіння Лазаря відбувається двічі на рік — вперше у Лазареву суботу, а вдруге 30 жовтня як данина пам’яті перенесення святих мощей.

Читайте також:
14 січня - Обрізання Господнє

Молитва перед іконою «Воскресіння Лазаря»

«Господи Ісусе, Спаситель душ наших! Щедрості Твої та милості даруй нам, рабам Твоїм грішним. Ти, що воскресив Лазаря, що дарував кожному віру в спасіння і безсмертя, не відверни свого погляду від тих, хто молить Тебе. Даруй нам зцілення від недуг, що терзають тіло і душу, допоможи не відвернутися від віри і не піти стопами невіруючих у Тебе. Возносимо Тобі молитви праведні і віруємо в Царство Небесне. Амінь».

Лазарева субота — це свято, яке нагадує нам про чудо воскресіння Лазаря і цього дня навіть скептики починають вірити у владу Христову над життям і смертю не лише дві тисячі років тому у Віфанії, а й тут і зараз.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.

Найсвіжіше