loading

Ієрархія небесних сил: ангельські чини. Молитва всім чинам ангельським

  • Home
  • Blog
  • Ієрархія небесних сил: ангельські чини. Молитва всім чинам ангельським
da93e6b750c08cdb9c01c8c4f0cc3a64
13.06.2022

У Біблії багаторазово згадуються ангели, проте відсутні докладні описи ангельського світу, немає розповіді про його створення (крім згадки про «небо»). На момент створення видимого світу ангели вже існували: «Коли створені були зірки, вихваляли Мене гучним голосом усі ангели Мої». Самі ж ангели створені «в мовчанні», тому що перше слово Бога — «нехай буде світло» відноситься до видимого світу.

Чини Ангелів

da93e6b750c08cdb9c01c8c4f0cc3a64

Влаштування світу ангелів у чомусь схоже на структуру людського суспільства, адже Бог зробив людину за образом і подобою своєю, а отже передав нам ієрархію.

Існує безліч версій ангельської ієрархії, однак у цьому матеріалі ми розглянемо найпоширенішу версію устрою ангельського світу.

Згідно з поданням Православної Церкви всі ангели (Небесні Сили) діляться на три лики. У свою чергу, кожен лик поділяється ще на три. Такий поділ заснований на двох принципах: ступеня наближеності до Бога та типу служіння.

  • Перший лик – Серафими, Херувими, Престоли.
  • Друге обличчя — Панування, Сили, Влади.
  • Третій лик – Начальства, Ангели, Архангели.

Давайте розберемося, хто ж із них хто і за що відповідають.

Третій образ Небесних сил

Ангели

Ангели, у тому числі й Ангели-охоронці — найбільш близькі до людини сутності духовного світу, які є провідниками Божої волі, а також охоронцями та захисниками людини. З погляду людської військової ієрархії, ангели – звичайні рядові.

Архангели

Архангели – начальство ангелів, а також вчителі та провісники волі Божої для людини, передавачі Одкровення.

Читайте також:
Навіщо освячувати квартиру

Начальства

Вищі істоти, жителі найвищих областей духовного, невидимого нам світу. Очолюють третій образ небесної (ангельської, вищої) ієрархії, де стоять разом із архангелами та ангелами. Наділені правом наказувати законами всесвіту, природи, а також оберігають народи та країни.

Друге обличчя Небесних сил

8752fe05eadb1b0ad6ec7f3672ef8f16 orthodox icons choir

Влада

Влада — це ангели-воїни, що захищають від зла людський світ. Вони борються зі злими духами, які намагаються посіяти хаос між людьми

Сили

В ангельській ієрархії Сили наділені контролем над часом року, зірками, місяцем; навіть сонце підвладне їхнім командам. Вони також відповідальні за чудеса і дарують сміливість, милість та гідність.

Панування

Ангели лідерства. Вони керують ангелами у виконанні своїх обов’язків, доводячи до них команди Бога. Відповідно до християнського вчення Господа є наставниками поставлених від Бога земних властей, правителів. Також допомагають людині приборкувати свої пристрасті.

Перше обличчя Небесних сил

Сили Небесні

Серафими

Серафими – ангели, що стоять навколо Бога. Серафими перебувають у постійному русі навколо божественного і осяяють все навколо жаром від своєї швидкості і нескінченності польоту, здатні підносити і уподібнювати собі нижчих істот, спалахуючи їхні серця, а також очищати їх «подібно до блискавки і всепожираючому вогню». Їх образ світловидний і має неприкритість і незгасимість.

Херувими

Херувими – ангели пізнання та мудрості. Херувими вважаються всевидячими та всезнаючими, саме вони стоять на сторожі між світом ангелів та світом людей. Вони вкрай суворі до тих, хто сміється проникнути в невідомі таємниці небесні, немовби кажучи: «Бійтеся ж відчувати розумом те, чому треба вірити!»

Престоли

Престоли – найближчі до Бога ангели. На них сидить Господь Бог, як на престолі, і чинить Свій суд. Ступінь святості та наближеності цих чинів до Бога настільки високий, що досягти його більше не може ніхто. Небесні Престоли – розумні носії величі та слави Божої! Вони відчувають, споглядають Бога, як Царя Слави, що творить суд і правду, «Бога Великого, Міцного та Страшного».

Читайте також:
Святий мандрівник Спірідон

Молитва всім чинам Ангельським

Тепер, коли ви прояснили для себе, хто і за що відповідає серед ангельських чинів, за допомогою цієї молитви моно звертатися до сил ангельського світу за допомогою. Про що просять вищі сили, читаючи цю молитву, видно із самого тексту. Крім того, ця молитва чудово підходить для «напрацювання» зв’язку зі світом ангелів.

«Всі святі Небесні Безкоштовні Сили, удостойте мене сили руйнувати все зло і пристрасті під ноги мої.
Святі Безплотні Серафими, удостоїте мене мати полум’яне серце до Бога.
Святі Безплотні Херувими, удостоїте мене мати мудрість для слави Божої.
Святі Безплотні Престоли, удостоїте мене відрізняти істину від неправди.
Святі Безплотні Панування, удостоїте мене панувати над пристрастями, щоб дух поневолив тіло.
Святі Безкоштовні Сили, удостойте мене мати мужність у виконанні волі Божої.
Святі Безкоштовні Влада, удостоїте Мене мати силу перемоги над злом.
Святі Безкоштовні Початки, удостойте Мене служити Господу Богу в непорочності серця і діл рук моїх.
Святі Безкоштовні Архангели, удостоїте мене виконувати волю Господа нашого Ісуса Христа.
Святі Безкоштовні Ангели, удостоїте мене керуватися заповідями Божими в усі дні життя мого».

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.

Найсвіжіше