Хрещення Господнє та святвечір у 2023 році: що потрібно обов’язково зробити

  • додому
  • Blog
  • Хрещення Господнє та святвечір у 2023 році: що потрібно обов’язково зробити

Хрещення Господнє має постійну дату – 19 січня. Водохреща закінчує низку Різдвяних урочистостей. 18 січня завершуються святки.

Водохреща – вечір 18 січня

У Хрещенський святвечір, 18 січня, не можна нічого їсти до появи в небі перших зірок. Пийте тільки чисту воду, намагайтеся провести весь день тихо та спокійно, не дратуючи, не вступаючи в конфлікти, наведіть чистоту та порядок у будинку. Увечері після першої зірки можна і повечеряти.

Хрещенський святвечір у церковному календарі зветься Навечір’я Богоявлення.

Після Літургії, 18 січня – відбувається особливий чин – Велике Освячення води. Заради цього люди з особливою старанністю і любов’ю до Бога приходять у храм, щоб потім принести додому освяченої води та пити її за хвороб або інших випадків. Цією водою окроплюють житло.

Обов’язково зберіть з 3, 7, 9 храмів води зі святого вечора. Ця вода допоможе вам вирішити багато ваших життєвих проблем. Вона піднімає тяжкохворих, зцілює захворювання. Допомагає добре вчитися, допомагає побудувати кар’єру. Відганяє заздрісників та ненависників від порога будинку, не пускає злих людей та інше.

У ніч із 18 на 19 січня ставиться вода. Наприклад, у чашці чи глибокій тарілці. Як тільки вода починає в чаші колихатися, тремтіти, треба вийти на вулицю, дивитися в небо і загадувати бажання, просити у Неба, у Бога найпотаємніше.

Хрещення Господнє – 19 січня

19 січня у церквному календарі Святе Богоявлення, хрещення Ісуса Христа.

Хрещення Господнє називається богоявленням, тому що в цей день явився Бог, у Святій Трійці поклоняється: Бог Отець – у голосі, Син Божий – у плоті і Дух Святий у вигляді голуба – просвітою, тому що Христос з цього дня явився світлом, що просвітлює світ .

Читайте також:
День Петра та Февронії 2022 - православне свято закоханих

На згадку про хрещення Христове в Йордані на свято Хрещення буває хресний хід для освячення води. Цей хід називається ходом на Йордан. Водоосвячення буває і напередодні свята у храмах.

Воду освячену у свято Хрещення беруть додому та зберігають. Вона – святиня, яка не псується цілими роками, зцілює хвороби. Пити її потрібно лише натще.

Водохреща вода

Коли набирати та зберігати воду на Хрещення?

Отже, якщо вас закатували недуги, запасіться цілющою водохресною водою. Ця вода, набрана в ніч з 18 на 19 січня, опівночі і до трьох годин ранку, споконвіку вважалася чудотворною. В цей час «відкривається небо» і молитва, звернена до Бога, буде почута. Наші бабусі та дідусі використовували її для лікування, очищення, вигнання злих духів та поганих думок, бризкали в обличчя людині або по кутках будинку.

Після півночі наповніть цей посуд водою з криниці, джерела або іншого чистого джерела. В крайньому випадку, можна і просто з-під крана. Наберіть не менше 3 літрів та закрийте банки кришками.

Зберігати водохресну воду краще в темному прохолодному місці. І якщо надалі з якихось причин ви захочете вилити цю воду, то в жодному разі не виливайте в унітаз або раковину. Розбавте простою водою і вже тоді виливайте або полийте рослини (до речі, помічено, що нерозбавлена ​​водохресна вода по-різному впливає на рослини: одні розцвітають, інші, навпаки, гинуть. Тому краще не ризикувати і обережно діяти).

Водохрещеною водою, що зберігається в скляному посуді, можна користуватися протягом року і навіть більше. Це дуже сильна енергетична вода, тому її пити постійно не рекомендується. А ось приймати як ліки, якщо ви хворі, додавати у ванну (від однієї чайної ложки до однієї склянки на ванну), полоскати рот, вмиватися, збризкувати обличчя, очі, все тіло – дуже корисне. Нагадую: витирати не треба.

Читайте також:
Зелені святки у 2022 році

Для очищення житла бризкають водохресною водою по кутах кімнат, а потім невелику частину води наливають у скляну посудину, не закриваючи кришкою, і залишають у приміщенні.

Купання в ополонці на Водохреще

Водохрещене купання є старовинним російським обрядом, який деякі люди проводять щороку. У 2023 році і ви можете наслідувати перевірену традицію, а зробити це можна буде вже 18 січня після вечірньої церковної служби. Як правило, більшість людей здійснюють обмивання в ополонці в ніч з 18 на 19 число, проте можна буде поринути в йордань (хрещенську купіль) протягом усього свята Водохреща 19 січня.

Загалом до хрещенських купань неоднозначне ставлення навіть із боку православних церковнослужителів. Особливо це стосується народного повір’я, що ця процедура очищає від усіх гріхів. Ще Іоанн Златоуст говорив про те, що навіть сам Ісус Христос увійшов у річку Йордан зовсім не для того, щоб змити гріхи, але він освятив своєю присутністю «існування вод».

Якщо ж ви все-таки вирішили зануритися в ополонку на Водохреще у 2023 році, слід знати, як це правильно зробити.

У ополонці тричі слід зануритися у воду з головою. При зануренні кажуть:

  • В ім’я Батька (зануритися вперше).
  • І Сина (зануритися вдруге).
  • І Святого Духа – (зануритися втретє).

Якщо людина зануритися не може, то окроплює себе і читає під час окроплення такі слова:

“Спаси Господи, люди твоя і благослови надбання Твоє, Перемоги на супротивні даруючи, і Твоє зберігаючи Хрестом твоїм проживання.”

Після занурення триразового або окроплення треба прочитати обов’язково:

”Господи Боже мій, нехай буде дар твій святий вода твоя вода в освяченні розуму мого, на зміцнення душевних і тілесних сил моїх, на здоров’я душі і тіла мого, на підкорення пристрастей і недуг моїх за безмежним милосердям Твоїм, молитвами Пречисті і всіх святих Твоїх. Амінь.”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Найсвіжіше